Turen startet 21 oktober, og det var 32 spente VinoGastro medlemmer som ble med.
Vi kjørte over de andalusiske slettene, hvor vi så utrolig mange oliventrær. Det sies at 75% alle oliventrær vokser her. Det dyrkes også sitrusfrukt, hvete, vindruer og poteter. På tur opp til Granada stoppet vi for lunsj på Servicio Albades Guadix, hvor vi så fjellkjeden Sierra Nevada i bakgrunnen. Etter lunsj gikk turen videre opp til Granada hvor det er over 240 000 innbyggere. Vi sjekket inn på Hotel Granada Sercotel Palacio de los Gamboa i gamlebyen, her bodde vi i to netter. Vi møttes for å spise middag første kvelden på Restaurant Oliver. Her fikk vi mange deilige forretter, men vi var ikke så heldig med den grilla svinefileten. De som bestilte fisk var derimot meget fornøyde.
Dag to var det utflukt til Alhambra, med guidet tur gjennom det vakre anlegget. Det ble bygget på midten av 1300-tallet av de mauriske herskerene i emiratet Granada. Festningen står i dag på UNESCO’s verdensarvliste og er en av Spanias største turistattraksjoner. Etter omvisning spiste vi lunsj på Restaurant Jardines Alberto som lå like ved på Alhambra. Her ble vi servert god mat fra denne regionen. Med kanskje ukjente smaker for noen av oss da det ble brukt krydder ikke vi er så vant med. Harald ledet en gruppe som ville gå ned til hotellet, resten av gruppen tok bussen ned. Anne Berit og Carl Andreas organiserte slik at en gruppe fikk med seg et flott flamenco show på kvelden. De som ikke ble med, hadde kvelden til egen disposisjon. Dag tre, etter frokost, reiste vi videre opp til Cordoba hvor vi skulle være i to netter. Her bor det ca 325 000 innbyggere. Byen ble grunnlagt av fønikerne og etterhvert innlemmet i romerriket. På veien opp besøkte vi vinbodega; Bodegas Toro Albala, grunnlagt i 1922.
Druen Pedro Ximenez blir brukt i produksjonen til de søte og tørre vinene. Vi fikk en guidet tur rundt på området. Her har de også et privat museum hvor vi kunne se arkeologiske gjenstander som de hadde samlet opp fra forskellige kulturer og perioder. I rommet hvor de lagret vin var gulvet belagt med sand. Dette ble gjort for å holde på fuktigheten. Her fikk vi fikk smake på to unge rødviner. Vi fikk også en omvisning i vinkjelleren hvor alle vintønnene ble lagret. Der ble det tappet rett fra tønnene som vi fikk smake på. I dag produseres vin og eddik av høy kvalitet. Bodegaen blir i dag betraktet som en av 100 «Spanish Golden Wineries» og vinene finnes på flere flotte restauranter. De var nok ikke vant med kjøpeglade nordmenn, her måtte de først skrive kvittering før vi gikk inn en annen plass for å betale. Men vi fikk med oss både vin og eddik! Lunsj spiste vi på La Cepa som lå like i nærheten. Her fikk vi servert nydelig mat. Men som noen sa; ALT FOR MYE!
Gode og mette kjørte vi videre opp til Cordoba. Cordoba var Europas største by på 1000 tallet og maurernes hovedstad i flere hundre år. Den er en av Spanias eldste byer. Her har den jødiske og arabiske kulturen påvirket bybildet. Byens historiske kvartal ble deklarert som verdensarv av UNESCO i 1994. Vi sjekket inn på Hotel Hesperia. Dette lå vakkert til, med takterrasse og basseng hvor vi hadde en fantastisk utsikt til broen som gikk over til gamlebyen. Noen av oss benyttet sjansen til å ta et bad også. Kvelden hadde vi på egenhånd. Dag fire var vi klare for å utforske gamlebyen. Moskeen La Mezquita er en av de vakreste eksemplene på muslimsk kunst i Spania og Alcazar de los Reyes Cristianos som er en bygning fra 1300-tallet. Det ble bygget på et gammelt «Castellum» og ble senere et muslimsk herskapshus. Festningen fungerte som en av hovedboligene til Isabella I av Castilla og Ferdinand II av Aragon. Ikke så mye å se innvendig, men vi fikk en flott vandring i hageanlegget. Vi hadde med oss guider som fortalte oss historiene bak disse fine byggene.
På kvelden hadde vi festmiddag i et historisk bygg i gamlebyen, Restaurant Almudaina. Dette er en fredet herregård fra 1500 tallet.
Gode og mette, og etter en flott takketale fra Stein Thoresen gikk vi tilbake til hotellet, noen gikk opp på takterrassen mens andre syntes det var på tide å legge seg.
Dag fem var det tid for å sjekke ut og starte hjemreisen. På vei hjem hadde vi lagt inn et besøk på en liten familiedrevet økologisk vinbodega; Las Calzadas.
Her ble vi mottatt av Daniel som tok oss med på en rundtur i hagen hvor de dyrket økologiske grønnsaker. Inne i vinbodegaen var vinene lagret på leirfat, slik det ble gjort i gamle dager. Her var det dekket på til turens siste lunsj, som mor til Daniel stod for. Vi fikk også smake 3-4 viner før vi spiste pluss rikelig med vin under måltidet. Før vi satt oss i bussen ble det handlet inn mye god vin som vi kan kose oss med i vinter. Mange mente dette var den beste bodegaen vi har besøkt. Takk til Fabian som anbefalte denne. Etter en lang kjøretur var vi hjemme. Vi hadde en flott buss og en fantastisk sjåfør; Jose Antonio. En stor takk til Fabian på Scandinavia Travel som hjalp oss med å tilrettelegge denne turen.
Hilsen fra Turlederne Hilde og Arild