Denne spanske gryterettens historie er knyttet til det tradisjonelle Madrid og navnet har sin opprinnelse fra slottet ZARZUELA hvor man allerede på 16-hundretallet fremførte musikalsk underholdning for hoffet.
På 17-og 18-hundretallet utviklet kunstarten seg til å reflektere samtidens sosiale virkelighet. I palasset La ZARZUELA framførte man skuespill, musikalske numre og dans. Fremdeles tilbyr Teatro de la Zarzuela forestillinger, og zarzuelakomposisjoner fremføres også på forskjellige torg i byen i sesongen.
Det finnes flere varianter av gryteretten Zarzuela både med fisk og sjømat og den med kjøtt.
Zarzuela med kjøtt er en innlands- eller "bondsk" gryterett. Det er en rik, blandet gryte der flere kjøttslag og pølser kombineres i en vellaget saus som består av knuste tomater, stekt løk, paprika og chilipepper, samt olivenolje og krydder.
Gryteretten med sjømat har sine røtter på Middelhavskysten, særlig Catalonia/Valencia/ Murcia-området. Den oppstod blant kystbefolkning og fiskere som blandet dagens fangst av fisk og skalldyr i en kraftig tomat- og hvitvinsbasert gryte krydret med safran, hvitløk og urter.
Det finnes utallige oppskrifter på denne gryteretten.
Jeg har laget en variant av ZARZUELA DE CARNE og har valgt å servere den med ris.
Som tilbehør kan man også bruke stekte poteter, båndspagetti eller gjøre det enkelt med bare brød.
OPPSKRIFT
Zarzuela med kjøtt til 4 porsjoner:
350 g Biff kuttet i små biter
350 g Svinekjøtt kuttet i små biter
350 g Chorizo pølse kuttet i biter
(Dette brunes i panne)
1 hel stor løk hakkes og stekes i panne
2 hele chilipepper hakkes og stekes sammen med 1 hakket paprika og 2 hakkede tomater.
ALT STEKES SEPARAT I OLIVENOLJE
I tillegg tilsettes:
2 laurbærblad
2 nellik
15 sorte pepperkorn (jeg brukte grovt pepper)
Grovt salt
1 glass vin
Hell så alt i en gryte og la det småkoke i ca 90 minutter.
(Dersom du ønsker en sterkere smak på retten kan du tilsette mer chilli.)
Zarzuela kan serveres med stekte poteter, ris, båndspaghetti eller brød.
I dag serveres gryteretten med ris.
Det passer best med en god rødvin til Zerzuela de Carne.
VELBEKOMME!
Hilsen Vigdis