"Zarzuela de Carne" på VinoGastromøtet 21. oktober

Publisert av Bjørn Væthe den 22.10.25.

Denne spanske gryterettens historie er knyttet til det tradisjonelle Madrid og navnet har sin opprinnelse fra slottet ZARZUELA hvor man allerede på 16-hundretallet fremførte musikalsk underholdning for hoffet.

På 17-og 18-hundretallet utviklet kunstarten seg til  å reflektere samtidens sosiale virkelighet. I palasset La ZARZUELA framførte man skuespill,  musikalske numre og dans. Fremdeles tilbyr Teatro de la Zarzuela forestillinger, og zarzuelakomposisjoner fremføres også på forskjellige torg i byen i sesongen.

Det finnes flere varianter av gryteretten Zarzuela både med fisk og sjømat og den med kjøtt.

Zarzuela med kjøtt er en innlands- eller "bondsk" gryterett. Det er en rik, blandet gryte der flere kjøttslag og pølser kombineres i en vellaget saus som består av knuste tomater, stekt løk, paprika og chilipepper, samt olivenolje og krydder.

Gryteretten med sjømat har sine røtter på Middelhavskysten, særlig Catalonia/Valencia/ Murcia-området. Den oppstod blant kystbefolkning og fiskere som blandet dagens fangst av fisk og skalldyr i en kraftig tomat- og hvitvinsbasert gryte krydret med safran, hvitløk og urter.

Det finnes utallige oppskrifter på denne gryteretten.

Jeg har laget en variant av ZARZUELA DE CARNE og har valgt å servere den med ris.

Som tilbehør kan man også bruke stekte poteter, båndspagetti eller gjøre det enkelt med bare brød.

OPPSKRIFT

Zarzuela med kjøtt til 4 porsjoner:

350 g Biff kuttet i små biter

350 g Svinekjøtt kuttet i små biter

350 g Chorizo pølse kuttet i biter

(Dette brunes i panne)

1 hel stor løk hakkes og stekes i panne

2 hele chilipepper hakkes og stekes sammen med 1 hakket paprika  og 2 hakkede tomater.

ALT STEKES SEPARAT I OLIVENOLJE

I tillegg tilsettes:

2 laurbærblad 

2 nellik

15 sorte pepperkorn (jeg brukte grovt pepper)

Grovt salt

1 glass vin

Hell så alt i en gryte og la det småkoke i ca 90 minutter.

(Dersom du ønsker en sterkere smak på retten kan du tilsette mer chilli.)

Zarzuela kan serveres med stekte poteter, ris, båndspaghetti eller brød.

I dag serveres gryteretten med ris.

Det passer best med en god rødvin til Zerzuela de Carne.

VELBEKOMME!

Hilsen Vigdis