Fra VinoGastro: Kylling i Sitronsuas

Fra VinoGastro: Kylling i Sitronsuas

Antall porsjoner: 4.

  • Ingredienser:
    4 stk Kyllingfileter, à ca 150 gr.
    Salt og pepper
    1
     dl 
    hvetemel
    olivenolje
    2 fedd hvitløk
    2 dl kyllingbuljong - løst opp i kokende vann
    20 g smør
    3 dl crème fraîche
    2 ss Sitronjuice
    ss kruspersille - finhakket
    1 ss timian - finhakket
    1 ss oregano - finhakket
    350 g pasta
    Revet Parmesan

  • Slik gjør du:

    Forberedelse: 5 min

    Del kyllingfiletene i to på langs og krydre med salt og pepper. Vend kyllingfiletene i hvetemel for å få en sprø og gyllen skorpe.
    Varm opp en stekepanne med litt olje på middels varme.

    Tilberedning: 10 min

    Brun filetene raskt på begge sider i stekepanne til de har fått en sprø og gyllen skorpe. Senk deretter varmen og stek ytterligere ca. 4-6 minutter. Sett til side og la hvile ca. 10 minutter.

    Finhakk hvitløk og løs opp kyllingbuljongen i kokende vann. Varm opp stekepannen igjen med litt olivenolje og tilsett hvitløk. La det surre et par minutter og tilsett deretter den oppløste kyllingbuljongen. Småkok videre til halvparten av væsken har fordampet. Rør inn smør, crème fraîche og ReaLemon. Tilsett finhakket kruspersille, timian og oregano i sausen og smak til med salt og pepper.

  • Pasta: 15 min

  • Kok pastaen etter anvisning på pakningen.

    Ha pastaen over i sausen og tilsett kyllingfiletene. La trekke på lav temperatur til sausen har tyknet og er serveringsklar.

  • Server med friske urter og revet Parmesanost.

Sitron - Citrus Limon

Sitron er den sureste av sitrusfruktene. Den er gul og eggformet og har et strukturert skall. Frukten er en krysning mellom appelsin og sukatsitron.
Den kommer opprinnelig fra området sør for Himalaya, (India/Kina) og ble opprinnelig kjent som krydder og medisinalvekst, og den har vært dyrket der i flere tusen år.
Planten ble bragt videre til Europa av Columbus.
Idag er India den største produsenten av sitron, etterfulgt av Mexico og Kina.
Det er også produksjon av sitron i landene rundt Middelhavet og USA (California), samt noen land i Sør-Amerika.
Spania lå i 2021 på 7.plass når det gjelder produksjon.
Sitrontreet blir 3-6 meter høyt og har kraftige torner. Blomsten er rosa. Sitrontreet er eviggrønt og hører til rutefamilien. Treet blomstrer året rundt, og står derfor med blomster og modne frukter samtidig.
Sitron høstes moden slik som andre sitrusfrukter. Skallet kan da være noe grønt,men fargen skifter til gult etterhvert.
Som regel er det selve saften fra sitronen som har en syrlig smak, og revet skall som benyttes til matlaging og drikke. Det utvinnes også sitronsyre fra frukten. Også denne kan brukes i mat.
Sitronsaft og revet skall brukes bl.a. som smakstilsetting i bakverk, drikker, desserter, sauser og marinade.
Sitron skiver eller båter kan serveres til kjøttretter (svinekjøtt, kylling), skalldyr (reker) og mange fiskeretter. Sitronskiver brukes også i te og som smaksetting i drikkevann.
Sitronen er dekorativ som pynt på matfat. Videre hindrer noen dråper sitron misfarging av oppkuttede frukter og grønnsaker, f.eks. epler og avocado.
Sitron har lavt energi- og fettinnhold og er rikt på vitamin C (styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer) Sitron har også høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, samt antioksidanten limonin. Den kan inneholde opptil 5 prosent sitronsyre.
Sitron har blitt brukt i medisiner i årtusener. Den er sterkt bakteriedrepende, og brukes bl.a. til behandling av munnsår.
I følge buddhismen er sitron en av de tre hellige frukter. (De andre er granateple og fersken.)
Sitron skal være blank, hel og velformet uten tegn til brune eller bløte flekker. Den riktige størrelsen er ca 45 mm tverrsnitt. Dersom frukten er tung i forhold til størrelsen er dette et kvalitetstegn.
Sitron har lang holdbarhet når den lagres under gunstige forhold ( ikke over 12-14 grader).
Dersom du f.eks. går på nettet kan du finne en mengde oppskrifter som inneholder bruk av sitron.
På VinoGastromøtet idag serverea smaksprøver av kylling i sitronsaus, sitronkake og likøren Limoncello.

Hilsen Vigdis Undelstad.