Nostalgi: VinoGastro-tur Jerez Februar 2009

Nostalgi: VinoGastro-tur Jerez Februar 2009

Publisert av Bjørn Væthe den 02.12.20.

En glad og munter gjeng fikk oppleve en kjempehyggelig tur til Jerez og Bodega Rey Fernando de Castilla som drives av nordmannen Jan Pettersen.
Turen gikk via Granada, med omvisning på Alhambra, selvsagt (en meget kald fornøyelse på denne tiden av året!). Men alle var ved godt mot, og vi ble vel installert på et hyggelig hotell i Granada. En liten kveldstur på byen for å spise ble litt forkortet på grunn av regn. Det samme med morgenturen for å se byen dagen etter, regn og atter regn.


Veien over fjellpasset mot Granada. Sne rundt oss på alle kanter, men veien var bar, og heldigvis ikke isete og glatt.

 

 

 

 


Når man er på de kanter, er jo Alhambra et must. Vi måtte tidlig opp, omvisningen begynte allerede kl. 10.00, det er begrenset tilgang til Alhambra, så det var bare å være tidsnok til turen vår. Flink guide fortalte og viste oss rundt, og selv om det var iskaldt, fikk vi med oss det meste.


Etter besøket i Alhambra, gikk veien til Antequera, der vi fikk litt tid til å se oss om før vi fikk lunsj.
Vel fremme i Jerez. Kvelden gikk med til hyggelig besøk i den lokale tapasrestauranten. Det ble sagt at en av buegangene i denne restauranten var fra maurertiden (og den kunne faktisk se sånn ut også). Resten av restauranten var nok av noe nyere dato, men akkurat moderne var det jo ikke. Men desto hyggeligere.

Dagen etter fortsatte griseværet, og hindret noe særlig utforskning av byen Jerez. Men været hindret oss ikke i å besøke den spanske rideskolen (Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre), der vi fikk en flott oppvisning! Regnet gjorde sitt for å trenge inn her og der, men vi unngikk å få drypp i hodet, og bli våte på bena (innendørs i hvert fall, utendørs var det noe helt annet).

Etter besøket på den spanske rideskolen, gikk turen til Bodega Rey Fernando de Castilla, der vi ble mottatt med uvanlige gode tapas i store mengder, og godt med Fino av beste kvalitet. 

 

Vi fikk omvisning i bodegaen, og lærte om hvordan man lager både brandy og sherry. Så nå er det like før vi kan sette igang egen produksjon.
Etter omvisningen var det middag, en usedvanlig nydelig tre-retters! Til maten kunne vi velge mellom sherry eller rødvin. Undertegnede valgte sherry til alle rettene, og det fungerte utmerket med Amontillado til forretten, Oloroso til hovedretten og Pedro Ximenes til dessert. Veldig godt alt sammen!

Hjemveien gikk via Ronda, der vi gjorde en stopp for sightseeing og lunsj. Kaldt var det der også, men Ronda er jo vel verdt et besøk, så vi kjempet mot vind og vær (solskinn, men iskald vind), og fikk med oss det viktigste (blant annet en varm lumumba på en lun kafe).

På hjemveien stoppet vi i Guadix, og overnattet i hulehotell. Det er ganske artig, alle rom (leiligheter) er gravd inn i fjellet, kun yttervegg er syns fra utsiden. Midt i fjellsiden stikker det opp piper som forteller at det er noe inni fjellet.
 
Å bo i hulehotell er sikkert kjekt og greit om våren, sommeren og høsten, men på kalde vinterdager var det vanskelig å få opp temperaturen, så det var å forsyne seg grådig med de tepper og dyner som fantes, samt å kle seg godt før man gikk til sengs.....

 

Tusen takk til turleder Hans!